Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Προτάσεις για το εορταστικό τραπέζι - μπουφέ

Μερικές ιδέες μέσα από τις συνταγές του blog για το εορταστικό σας τραπέζι ή μπουφέ......
Καλές γιορτές σε όλους με υγεία , χαρά και ευτυχία.






Βασιλόπιτα




* Σαλάτες *





* Κυρίως πιάτα *







* Ορεκτικά - Πίτες - Συνοδευτικά *





* Γλυκό *


* Συμβουλή *

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Μπουρεκάκια Μελιτζάνας

Εύκολο, γρήγορο εντυπωσιακά νόστιμο!






Υλικά για 15 μπουρεκάκια :


15 φέτες μελιτζάνας (περίπου 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους <1 εκ.)
15 κομματάκια κίτρινο τυρί (κασέρι ή γραβιέρα ή ένταμ κ.τ.λ)
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1-2 αυγά χτυπημένα
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα






Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες περίπου πάχους <1 εκ., τις λαδώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο γκριλ να μαλακώσουν, προσοχή μην καούν.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το γκριλ και βάζουμε σε κάθε φέτα ένα κομμάτι τυρί.
Τυλίγουμε κατά μήκος.




Χτυπάμε τα αυγά (με λίγο νερό ή γάλα προαιρετικά) μαζι με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Περνάμε το κάθε ρόλο μελιτζάνας π΄ρωτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από την φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσουν και να κάνουν τέλεια κρούστα. 




Βγάζουμε τα μπουρεκάκια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να αφήσουν το λάδι τους και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού αν θέλουμε . Τέλειο!!!




Καλή όρεξη!!!

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Φωλιές μουσακά

Κλασικά μου είχε μείνει κιμάς από μακαρόνια, κλασικά είχα μία μελιτζάνα στο ψυγείο και εντελώς τυχαία σφολιάτα στην κατάψυξη.... κατέληξα λοιπόν με φωλιές μουσακά... ήταν τέλειες!!!








Υλικά για 12 φωλιές:
1 φύλλο σφολιάτας (ξεπαγωμένο)
1 μελιτζάνα κομμένη κυβάκια
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1,5 κούπα κιμά σάλτσα 
πουρέ πατάτας (1/2 φακελάκι έτοιμο πουρέ)
1 κούπα τυρί κίτρινο τριμμένο (π.χ. ένταμ)
1 κ.σ. βούτυρο (για βουτύρωμα της μαφινιέρας)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
ταψάκι για μάφινς 






Εκτέλεση:


Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κυβάκια μελιτζάνας και το μπέικον σε λίγο ελαιόλαδο.Προσθέτουμε και τον κιμά και αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά από την σάλτσα του κιμά. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον πουρέ (σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου).
Ανοίγουμε την σφολιάτα και με ένα μεγάλο ποτήρι κόβουμε 12 κύκλους.


Βουτυρώνουμε καλά την μαφινιέρα και απλώνουμε σε κάθε θέση από ένα κύκλο σφολιάτας.
Βάζουμε σε κάθε "θήκη" 2 κ.σ. κιμά και από πάνω 1-2 κ.σ. πουρέ. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. 


Ψήνουμε τις φωλιές στον αέρα στους 180 για 30'. Όταν είναι έτοιμες και ροδοψημένες αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφορμάρουμε.




Καλή όρεξη!!! 

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Muffins με σοκολάτα

Τα απλά, εύκολα αλλά πολύ νόστιμα και ελαφριά σε γεύση!





Υλικά:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 γρ. αλάτι
140 γρ. ζάχαρη
100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα γάλακτος
2 βανίλιες
330 γρ. γάλα
2 αυγά
10 γρ. κονιάκ
75 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 σοκολάτα γάλακτος για την γέμιση


για το γλάσο: 
150 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια


ή απλά λιώνουμε κουβερτούρα με έλα΄χιστο βούτυρο σε μπεν μαρί


ή χρησιμοποιούμε για επικάλυψη πραλίνα φουντουκιού


*ζαχαρωτά για διακόσμηση




Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι - αλάτι - ζάχαρη - βανίλιες - τριμμένη κουβερτούρα) και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά (αυγά - γάλα - κονιάκ - λιωμένο βούτυρο) και ανακατεύουμε με το σύρμα.


Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στεγνά και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Βάζουμε στα φορμάκια μας 1 κ.σ. από το μείγμα και προσθέτουμε 1-2 κομμάτια σοκολάτας συνεχίζουμε από πάνω με μείγμα καλύπτοντας τα 3/4 της κάθε φόρμας. * (Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια για muffins ή τα βουτυρώνουμε ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή βάζουμε μέσα χάρτινα φορμάκια, μπορούμε να βάλουμε το μείγμα και κατευθείαν στα χάρτινα φορμάκια απλά δεν θα βγουν με πολύ ύψος).
Ψήνουμε τα muffins στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο για 20' χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο.




Φτιάχνουμε το γλάσο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την αφήνουμε για 1' και την ρίχνουμε σε ένα μπολ με την κουβερτούρα, ανακατεύουμε μαλακά με μια μαρίζ προσέχοντας να μην πάρει αέρα.
Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε 2-3 τρύπες στο καθένα και μετά τα καλύπτουμε με γλάσο. Τέλος προσθέτουμε ζαχαρωτά αν θέλουμε για διακόσμηση. Έτοιμα!!!










Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Spring Rolls

Πάμε πάλι σε μια Κινέζο-Ιαπωνική συνταγή. Υλικά - εκτέλεση - φωτό η αδερφή μου!! Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε επίσης τις εξής συνταγές "Ρυζομακάρονα με γαρίδες", "Salmon Nigiri & Shrimp Nigiri", "Futomaki"κ.α. Δοκιμάστε και απολαύστε!!!







Υλικά:

  • 1 πακέτο Rice Paper  (ρυζόφυλλα, υπάρχουν σε super market και μαγαζιά με ιαπωνικά τρόφιμα)
  • 2-3 κ.σ. Soy Sauce
  • Διάφορα λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια (η αδερφή μου έβαλε 1 κόκκινη πιπεριά, κρεμμυδάκι φρέσκο, κολοκύθι, μανιτάρια κ.α.)
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα (όχι ελαιόλαδο γιατί έχει βαρύ άρωμα)
  • 1 μπολ με νερό





Εκτέλεση:


Σοτάρουμε σε λίγο λάδι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την soy sauce για άρωμα και γεύση.




Παίρνουμε ένα ρυζόφυλλο το βουτάμε για 1-2 δευτερόλεπτα στο μπολ με το νερό για να μαλακώσει και το απλώνουμε σε μια επιφάνεια. Τοποθετούμε στη μέση και άκρη μια μεγάλη κ.σ. από την γέμισή μας και διπλώνουμε σφιχτά (για να μην πάρει πολύ λάδι στο τηγάνισμα) το ρυζόφυλλο πρώτα από τα πλάγια αριστερά - δεξιά και έπειτα κατά μήκος.Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσαφίσουν. 




Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και έπειτα σερβίρουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με κάποια γλυκόξινη σάλτσα.






Καλή όρεξη!!!

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Ένα πιάτο άκρως χειμωνιάτικο, άκρως εορταστικό και άκρως γλυκά πεντανόστιμο!!!
Απολαύστε!!!





Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινή τηγανιά
500γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
2-3 κυδώνια
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 μικρό μπουκάλι κονιάκ
1 σφηνάκι κονιάκ
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 ξυλάκι κανέλα 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από 2-3 πορτοκάλια
χυμό από 2-3 μανταρίνια 
2 κ.γ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό
(προαιρετικά 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ, κουκουνάρι)


Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ (ή αν δεν έχουμε προλάβει, κάποιες ώρες νωρίτερα προτού φτιάξουμε το φαγητό μας) ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα δαμάσκηνα, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιών και μανταρινιών και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.


Ρίχνουμε στην χύτρα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό μαζί με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το σφηνάκι κονιάκ. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και την κανέλα, κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε για 35'.


Όση ώρα βράζει το φαγητό μας, καθαρίζουμε τα κυδώνια (αφαιρούμε σπόρους και ίνες) τα κόβουμε σαν πατάτες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο (προαιρετικά ρίχνουμε και το κουκουνάρι). Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.


Ανοίγουμε την χύτρα αφαιρούμε την κανέλα και τα δαφνόφυλλα, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και όλο το ζουμί από το μπολ, τα κυδώνια και το μέλι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει περίπου 15'-20' να δέσει ή σαλτσούλα. (προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ). 


Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κάτσει. Έτοιμο!!!




*Σερβίρεται υπέροχα με ρύζι ή πουρέ κάστανο!!!!

Καλή όρεξη!!!
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Το παρόν χορηγείται μονο με αδεια

Δοκιμάσαμε

Related Posts with Thumbnails