Kartoffelauflauf ή κάπως έτσι :))
Μια γερμανική συνταγή που μου είχε δώσει πριν χρόνια μια καλή συνάδελφος η Δήμητρα.Λέγεται
Kartoffeln φλαου φλαου μου είχε πει αλλά δεν ξέρω πέρα από τις πατάτες τι σημαίνει ;)))
Είναι εύκολη και νόστιμη συνταγή και έχει τρελάνει κόσμο σε τραπέζια και πάρτυ.
Απολαύστε!!!
Υλικά :
- 7-10 μέτριες πατάτες
- 2-3 κούπες κίτρινα τυριά τριμμένα (2γλυκά-1αλμυρό)
- 400 γρ.μπέικον
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. νοστιμιά ή 1 κύβο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε νερό μαζί με την νοστιμιά.
Αφαιρούμε τις πατάτες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι (να μην γίνουν πουρές,να κρατάνε λίγο).
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και το τσιγαρίζουμε σε αντικολλητικό.
Προσθέτουμε το μπέικον στις πατάτες.
Προσθέτουμε και τα τυριά
Και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ.
Ψήνουμε για περίπου 30' στους 180-200.
πες την ελληνικά πατατόπιτα να μην παιδεύεσαι, ψοφάει για παγωμένη μπύρα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξερω πως λεγεται, αλλα... φαινεται τελειο, με μπυρα ή χωρις, το θελωωωωωωω!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι παρόμοιο φτάχνει και η αδελφή μου και είναι καταπληκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω τώρα όμως την μεριδούλα μου :))) και την κάνωωωωωωωωωω
Φιλιάαααααααααααααα
Καλή εβδομάδα
Κάτι σαν το ωγκρατέν που φτιάχνουμε δηλ. αλλά πιο τουρλουμπούκι χιχιχιχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω σήμερα, μου έδωσες εύκολη και γρήγορη λύση!!! Είδες τι εύκολος πελάτης είμαι; Όρεξη να έχουμε...... :Ρ
Φιλάκια πολλά :))
είναι αυστριακη παραδοσιακη συνταγη,λεγεται Kartoffelteig fur..(που σημαινει ζυμη πατατας για..) και περιγραφει μια ζυμη απο πατατα η οποια ειναι η βαση για να γεμισει με γλυκα φρούτα,κατι σα νταμπλινγκς,και να γινει επιδορπιο,είτε να σερβιριστει σκετη με ξηρούς καρπους..αυτα στη παραδοσιακη μορφη...απο εκει και περα ο καθενας βαζει οτι θελει...
ΑπάντησηΔιαγραφήστη συνταγη σας ομως λειπει κατι πολυ βασικό,το αλευρι κι επισης το αυγο και λιγο σιμιγδαλι,ωστε να γινει μια ζυμη...φανταστειτε κατι σαν τα νιοκι...γιατι και αυτη η ζυμη χωριζεται σε κομματια,ανοιγεται σε φύλλο,γεμιζεται(εγω την ειχα γεμισει με τυρι και αλλαντικό)και παραδοσιακα βραζεται σε αλατισμενο νερο,οπως τα νιοκι..εγω τα τηγανισα...
τωρα αν θελετε τη γνωμη μου,πολυ φασαρια για το τιποτα,οι τηγανιτές πιτουλες της γαστεροπληξ ειναι κατα πολυ ανωτερες απο αυτα τα βαυαρικα εδεσματα...
η δικη σας συνταγη,οπως ειπε και η γαστεροπληξ σε πατατοπιτα φερνει και παντως δεν εχει σχεση με τον τιτλο...:)
συγχωρειστε μου το σχολιο,δεν εχω διαθεση κριτικης,αλλωστε η δικη σας εκδοχή ειναι πολυ περισσοτερο του γουστου μου...απλα αφου βρισκομαστε και συζηταμε τα της κουζίνας,ας προσδιοριζουμε και την ακριβεια τους :)
πληροφοριες εδω
http://www.austrianrecipes.net/2009/07/potato-dough-for-poppy-seed-noodles-or.html
Από τις γρήγορες, εύκολες και νόστιμες συνταγές που μου αρέσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου δωσες ιδέα!!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Την κρατώ για λίγο αργότερα που θα τσακίζουμε τις παγωμένες μπυρίτσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή πρόταση, μπράβο!
@Γαστεροπληξ...πατατόπιτα λοιπόν χιχιχιχ συμφωνήσαν και πολλοί στο όνομα!! Thnks!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ελευθερία ...Αστέρι...Εύη...ΕΛΕΝΑ...Σας ευχαριστώ πολύ...φιλιάααααα
@kiki....Να 'σαι καλά βρε kiki μου έμαθα τελικά τί είναι...καθόλου δεν με πείραξε το σχόλιο σου (που το είχες άγχος) ίσα ίσα το βρήκα πολύ ακριβές και χρήσιμο...εξ'αλλου εμένα έτσι μου το είπαν έτσι το έβαλα (στο περίπου)...ευκαιρία τώρα λοιπόν να μάθω και την original συνταγή και αν τα καταφέρω (μου φάνηκε κομμάτι περίπλοκη) να την φτιάξω μια μέρα...Οπότε παραμένουμε στην εκδοχή ονόματος της γαστεροπλήξ "πατατόπιτα" και συνεχίζουμε ακάθεκτοι...όρεξη να 'χεις :)))
Φιλιά πολλά και πάλι ευχαριστώ!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα αρέσει σίγουρα στα παιδιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ χίλια συγνώμη...το παραπάνω σχόλιο δεν πήγαινε για την kiki αλλά για την cook :))) Καλά πως σας μπέρδεψα??χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki...τα παιδιά σου θα το λατρέψουν σίγουρα,αλλά μην τους το φτιάχνεις συχνά ...παχαίνει.. :))) Φιλάκιαα
@Betty...κράτα το ,κράτα το...πάει πολύ με μπύρα! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήέχουν κάτι αντίστοιχο και οι ιταλοί....μπομπα σκέτη είναι μμμμμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ :)
Καλά μιλάμε για βόμβα γεύσεων και θερμίδων...Ευτυχώς κάποιοι άντρες μας θέλουν ακόμα με πιασίματα!Χιχιχι!Φιιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήουφ!...γιατι ενα αγχος το ειχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι κομματακι φασαρια η αυθεντικη συνταγη...οπως ειπα και πριν στο τελος δεν προκυπτει τιποτα εξαιρετικο δα...αφου αλλωστε εχουμε τα δικα μας τηγανόψωμα...:)
Πανδωρίτσα μου το έφτιαξα, και έγινε ανάρπαστο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που για πιο ελαφρύ αντί για μπέικον, έβαλα ζαμπόν και καπνιστή γαλοπούλα και αντικατέστησα την μισή κρέμα με γάλα. Εγινε όνειρο. Να σαι καλά :)))
@ΕΥΗ...πολύ χάρηκα που σας άρεσε!!!Πολύ καλές οι αλλαγές που έκανες...το έκαναν αρκετά πιο ελαφρύ!Φιλιάαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήπωπω τελειο φαινεται δεν το ειχα σκεφτει με λιωμενη τη πατατα, εγω τις κοβω ροδελες και ψηνω στο φουρνο. θα το δοκιμασω συντομα τεεεελειο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKartoffelauflauf:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήauto psaxneis! Auflaug paei na pei au gratin:-D
@postbabylon :)) χαχαχα ευχαριστώ πολύ ... επιτέλους θα ξέρει ο κόσμος τί τρώει και δεν θα γελάει με το όνομα που έλεγα χαχαχ...thnx!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα θα ηθελα να μαθω τι κρεμα γαλακτος βαλατε γιατι αυτη που χρησιμοποιω ειναι αραιη.Και κιτρινο τυρι γκουντα,ενταμ και ρεγγατο βαζετε?Ευχαριστω εκ των προτερων
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος.... καλησπέρα! Η κρέμα γάλακτος που έβαλα εγώ είναι λίγο παχύρρευστη (είναι του LIDL με 20% λιπαρά) αλλά το έχω φτιάξει και με κανονική. Τα τυριά που αναφέρεις είναι ιδανικά! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφή