Τραχανάς Καυτερός

Τραχανάς καυτερός με πιπερίτσα και κριθαρένια παξιμαδάκια.


Υλικά για 2-3 μερίδες:
  • 1 1/2 κούπα τραχανά καυτερό με πιπεριά ( ή κανονικό τραχανά και ρίχνουμε εμείς πιπερίτσα καυτερή μια ολόκληρη)
  • 1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • πάπρικα
  • κριθαρένια παξιμαδάκια (3-4 μικρά για κάθε μερίδα περίπου)
  • 1 κύβο λαχανικών
  • προαιρετικά πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νεράκι να βράσει και ρίχνουμε και τον κύβο.
Προσθέτουμε τον τραχανά,τον χυμό ντομάτας,το ελαιόλαδο αλάτι ,πιπέρι και την πάπρικα και την πράσινη πιπεριά για όποιον βάλει) και αφήνουμε να βράσει μέχρι σχεδόν να χυλώσει.
Σε ένα ατομικό μπολ ή βαθύ πιάτο σπάμε 3-4 παξιμαδάκια με το χέρι και ρίχνουμε από πάνω τον τραχανά ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!!!


Καλή όρεξη!!!

Σχόλια

  1. μμμ αρχίσαμε τις χειμωνιάτικες νοστιμιές ε;
    και έχω μια αδυναμία στις σούπες!
    παλιότερα έφτιαχνε τραχανά η πεθερά μου με τα χεράκια της και μας τροφοδοτούσε κανονικά - χόντρο τον λένε στην Κρήτη και ήταν πραγματικά γευστικότατος! πω πω τι γεύσεις μου θύμισες τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανδώρα
    Ομορφη θα πρέπει να είναι η συνταγή
    Θα τη δοκιμάσω γιατί και μένα μ'αρέσουν οι σούπες και τα καυτερά.
    Να υπολογίσω γι'αυτά τα υλικά 3-4 πιάτα νεράκι ή παραπάνω κάνει πολύ ώρα να βράσει;
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΓ πιστεύω να γίνεται και με ζωμό κρέατος ίσως;
    Στη Μυτιλήνη (βατερά) θυμάμαι τον φτιαχνανε με ορτύκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί γίνεται και με κρεατόζουμο αλλά πάει καλύτερα με κοτόπουλο.Εξαρτάται βέβαια και με τί υλικά έγινε ο τραχανάς. Καλή όρεξη

      Διαγραφή
  4. @ελιτσα...εγώ εβαλα με το μάτι νεράκι...στο σκεύος που βλέπεις έβαλα λίγο παραπάνω από την μέση (νομίζω περίπου 2 κούπες ή και λίγο παραπάνω)...δεν αργεί να βράσει ...το βλέπεις κιόλας την ώρα που βράζει μόλις χυλώσει είναι έτοιμο...εμένα μου πήρε περίπου 20' νομίζω.Με ζωμό κρέατος δεν το έχω κάνει...και δεν ξέρω κιόλας αν του πηγαίνει...οπότε αν το κάνεις πες μας εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα καυτερά αλλά ο σύζυγος τα λατρεύει οπότε θα βγάλω τη μερίδα μου πριν ρίξω την καυτερή πιπερίτσα ή λίγο καυτερό πιπέρι. Ότι πρέπει για ένα κρύο βραδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον καυτερό τραχανά τον βάζω στις χειμωνιάτικες κρεατόσουπες,και χωρίς ντομάτα τους ταιριάζει πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ λαχταριστός! Δεν είμαι των καυτερών δεν ήξερα ούτε ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα! Ο τραχανάς μου αρέσει πολύ αλλά με πειράζει στο στομάχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από αυτόν ακριβώς τον τραχανά που δείχνεις, προχθές τελείωσε το ένα σακκουλάκι.
    "Τσίμπησα" στο καυτερός και τον αγόρασα, έστω και καλοκαιριάτικα.
    Έχω ακόμη ένα σακκουλάκι, καβάντζα, για την περίπτωση που δεν θα ξαναβρώ.
    Εγώ τον έκανα με τις αναλογίες που γράφει συν ένα κουτί εβαπορέ light.
    Και έτριψα, λίγο πριν το τέλος και 300 γραμ. φέτα.
    Καλό απόγευμα και, ίσως, καλό Χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έρχονται τα κρύα. Καιρός για σουπίτσες και τι πιο ωραίο από ένα τραχανά καυτερό. Πολύ ωραία η συνταγή σου Πανδώρα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις