Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Συνταγή της Μυτιληνιάς πεθεράς μου, που την γευτήκαμε στην όμορφη Μυτιλήνη φυσικά :))



Υλικά:
  • 7-8 μεγάλα κολοκύθια
  • 1 μαρούλι
  • 5 κρεμμύδια ξερά
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ.τσαγιού δυόσμο
  • 4 αυγά
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1-2 κούπες αλεύρι (φαρίνα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

 extra: λαδοτύρι Μυτιλήνης - φέτα



Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, κόβουμε τις άκρες και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.

Παράλληλα πλένουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά.
Κόβουμε το μαρούλι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα κρεμμύδια ξερά και φρέσκα.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια να μαραθούν.


Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια , τα κολοκύθια , το μαρούλι, όλα τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για λίγο να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου 15').


Όταν μείνει λίγο νερό προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλεύρι όσο πάρει μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.


Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά.


Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μας. Απλώνουμε καλά και το στρώνουμε να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτουμε από πάνω πιπεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για τουλάχιστον 30' από εκεί και μετά το κοιτάμε να μην αρπάξει.


Είναι έτοιμο όταν έχει ροδοψηθεί και έχει κάνει μια ωραία κρούστα. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.



Extra: Αν αποφασίσουμε να βάλουμε τυρί το προσθέτουμε μαζί με τα αυγά λίγο πριν το βάλουμε στο ταψί.

Έτοιμο!

Καλή όρεξη!!

18 σχόλια:

  1. Δεν θυμάμαι όταν είχα πάει Μυτιλήνη, αν είχα φάει
    Δεν πειράζει όμως ..... ευκαιρία να το φτιάξω :)
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Ωραίες γευστικές μνήμες ξύπνησες μια και είμαι η μισή από την Μυτιλήνη! Εξαιρετικό καλοκαιρινό φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει που κάθε φορά μας δίνεις μια γεύση από τα ταξίδια σου! :)
    Σίγουρα θα γίνεται πολύ νόστιμο φαγητό με τόσα μυρωδικά και εντύπωση μου κάνει το μαρούλι, δεν έχω ξαναδεί να το χρησιμοποιούν σε τέτοιου είδους πίτα... Ενδιαφέρον όμως!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χτες διάβαζα σε περιοδικό μαγειρικής για σφουγγάτο κι είχα κάποιες απορίες.
    Αυτό που περιγράφεις θα πρέπει να είναι υπέροχο γιατί η σύνθεση των υλικών είναι υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω θυμάμαι παλιά που έφτιαχνε η γιαγιά μου σφουγγάτο και το σιχαινόμουν!! Τώρα γλύφω τα δαχτυλα μου:))Σούπερ φαίνεται αυτό στις εικόνες!
    Καλο υπόλοιπο καλοκαιριού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και η δική μου πεθερά είναι από Μυτιλήνη,και μαγειρεύει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ούτε το'χω ακούσει και όυτε το'χω φάει....καιρός να στρωθώ λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι μου θύμησες καλή μου! Ο μπαμπάς μου ήτανε απο την Ίμβρο το νησί και αυτό το φαγητό το έφτιαχνε στο ..τηγάνι όμως σε μικρή ποσότητα όταν ήθελε να μου μαγειρέψει κάτι εκείνος.Μου ξύπνησες αναμνήσεις αγαπημένες πολλών χρόνων , επέτρεψε με να αντιγράψω τη συνταγή. Καλώς; σε βρήκα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία ιδέα .Θα το φτιάξω,και σκέφτομαι να βάλω λίγο αλεύρι απο καλαμπόκι απο επάνω. Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. *Asteri* ευκαιρία όντως να το φτιάξεις... Φιλιάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. *Taste Advisor* να είσαι καλά...ωραίες μνήμες δεν μπορείς να πεις χιχιχ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. *The Dark Chef * ναι αυτό με τα ταξίδια το έχω...ή που θα φέρω κάποιο προιόν και θα δημιουργήσω μόνη μου ή που θα φέρω φωτογραφικό υλικό ..χιχιχ...Το μαρούλι το έχω ξανακούσει...ούτε που το καταλαβαίνεις :) Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. *ΞΑΝΘΗ*...είδες για σένα δουλεύω χαχα...Εγώ η αλήθεια είναι οτι εκτός από το συγκεκριμένο σφουγγατο δεν έχω φάει απο κάποιο άλλο μέρος και απο οτι ξέρω το φτιάχνουν σε πολλά μέρη με διαφορετικά πανω κατω υλικά. Να είσαι καλά, καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. *Magda^_^* να είσαι καλά..σου εύχομαι κι εσένα να περάσεις πολύ ωραίααα...Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. *φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata)* άντε βρε είδες είμαστε τυχερές χιχιχ Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. *Και λοιπόν;E allora? * στρώσου στρώσου....να φανταστείς εγώ ούτε σπανακόπιτα δεν τρώω και αυτό με τόση πρασινάδα είναι πεντάγλυκο και νοστιμότατο :) Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. *αχτίδα* να είσαι καλά! Εγώ σε είχα βρει καιρό πριν χιχιχ....Λοιπόν αυτό που λες για τον μπαμπα σου, κοίτα να δεις , και ο πεθερός μου μου είπε οτι στα χρόνια του η μάνα του το σφουγγάτο το έφτιαχναν στο τηγάνι, γρήγορα πράγματα για να φάνε τα μικρά :)
    Με μεγάλη μου χαρά να την αντιγράψεις, κανένα πρόβλημα.Μεγαλύτερη όμως χαρά, να το φτιάξεις και να το απολαύσεις μαζί με όλες σου τις μνήμες.Φιλιά, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. *aspa* μου δεν ξέρω πως θα βγεί με αλεύρι από πάνω, εξ'αλλου κάνει από μόνο του δική του κρούστα...μπορείς όμως σίγουρα να αντικαταστήσεις το αλεύρι που ρίχνουμε μέσα με καλαμποκάλευρο...καθόλου κακό δεν μου φαντάζει! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Το παρόν χορηγείται μονο με αδεια

Δοκιμάσαμε

Related Posts with Thumbnails