Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

"Γιαπρακέλια"...δηλαδή ντολμαδάκια




"Γιαπρακέλια" Παραδοσιακά ντολμαδάκια από την Μυτιλήνη. Συνταγή αυθεντική από την Μυτιληνιά πεθερά μου.Τα γιαπρακέλια πρέπει να είναι μικρά.

Απολαύστε!!!



<< άμαν -άμαν Αμιρζέλ'
γιαπρακέλια μι του ρζέλ' >>



Υλικά (για 5-8 άτομα):

  • 1 κιλό κιμά
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι
  • 1 κιλό αμπελόφυλλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • νεράκι


Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό. Αφαιρούμε τα αμπελόφυλλα σε πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


2. Για την γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, το τριμμένο κολοκύθι, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να γίνουν ένα μείγμα.

3. Γυρνάμε κάθε ένα φύλλο με την γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω και βάζουμε 1 κ.γ. από το μείγμα μας στη μέση,διπλώνουμε φακελάκι και τυλίγουμε να κλείσει καλά.

4. Στην κατσαρόλα μας στρώνουμε τον πάτο με αμπελόφυλλα και από πάνω βάζουμε τα τυλιχτά μας με την ένωση τους προς τα κάτω για να μην μας ανοίξουν. Ρίχνουμε 1,5 φλ.τσαγιού λάδι και 2-3 ποτήρια νερό να τα σκεπάζει.

5. Σκεπάζουμε τα γιαπρακέλια με ένα πιάτο και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν το νεράκι τους και να μείνουν με το λαδάκι.

6. Χρειάζεται να τα κοιτάμε που και που και αν χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο νεράκι αν το πίνουν γρήγορα.



Καλή όρεξη!!!

2 σχόλια:

  1. Σούπερ τα ντολμαδάκια σου, είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγάκια, συνήθως τα φτιάχνω ορφανά, αλλά φυσικά δεν λέω όχι αν τα βρω με κιμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Betty...σε ευχαριστώ πολύ Betty μου για τα καλά σου λόγια...
    στα τραπέζια της πεθεράς μου τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια κάνουν θραύση...αρέσουν πολύ..
    Να 'σαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Το παρόν χορηγείται μονο με αδεια

Δοκιμάσαμε

Related Posts with Thumbnails