Adjika (Ατζίκα)

Η μαμά της φίλης μου της Μαρίνας μου έστειλε να δοκιμάσω σπιτική Γεωργιανή ατζίκα ... Τι είναι η ατζίκα??? φωτιά και λάβρα είναι.... πάστα από μείγμα κόκκινης καυτερής πιπεριάς, σκόρδου και μυρωδικών που τη βάζεις κυρίως σε κρέας.



Το έψαξα λοιπόν και βρήκα το παρακάτω ντοκιμαντέρ και την ιστορία της ατζίκα.


Το ντοκιμαντέρ δείχνει την αρχαία μέθοδο παρασκευής του εθνικού καρυκεύματος της Abkhazia την Adjika. Κόκκινες καυτερές πιπεριές, σκόρδα και μυρωδικά τριμμένα στην πέτρα δημιουργούν μια ευωδιαστή και φλογερή κόκκινη πάστα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι του Καυκάσου και της Abkhazia οφείλουν την μακροβιότητά τους στη χρήση της ατζίκα στη διατροφή τους.
(δεν έχει υπότιτλους ωστόσο οι εικόνες είναι πολύ ωραίες)








Βασική συνταγή (η ποσότητα είναι αρκετή και την αποθηκεύετε σε βαζάκια):


1kg κόκκινες καυτερές πιπεριές
50-70gr σπόρους κόλιανδρου
300gr σκόρδο
100gr λυκίσκο
200gr καρύδια
300gr χοντρό αλάτι
λίγη κανέλα


Ψιλοκόβετε τις πιπεριές και τις αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάτε σε γουδί ή σε μπλέντερ. (Αν βάλετε αποξηραμένες πιπεριές, πρώτα θα πρέπει να τις μουλιάσετε σε νερό)


Πηγή

Η παραπάνω συνταγή είναι για συνοδευτικό σε πιάτο ή σε σάντουιτς , είναι σαν ντιπ.






Για την συνταγή της ατζίκα που μπαίνει στο φαγητό χρησιμοποιούμε:
 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες - ξεφλουδισμένες - πολτοποιημένες μαζί με καυτερές πιπεριές, σκόρδα, αλάτι, μυρωδικά  και λίγο ελαιόλαδο

***Προσεχώς και συνταγή με κοτόπουλο και ατζίκα ;))

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση, νομίζω ότι κάνουν κάτι παρόμοιο και οι Ισπανοί.. Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Eri... σε ευχαριστώ πολύ, καλη χρονιά και σε εσένα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α πα πα, δεν είναι για μένα! Η Χαρά πάλι θα έκανε τούμπες για ένα βαζάκι:))
    Έλα και από το blog μας να παίξεις ένα παιχνιδάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να μην φάγαμε ατζίκα, αλλά γευτήκαμε για πολλοστή φορά το κοτόπουλο με βινσάντο, κουκουνάρι και ρόδι το οποίο λατρεύουμε οικογενειακώς! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Kiki... να είσαι καλά, πολύ χαίρομαι που το τιμάται αυτό το πιάτο έτσι κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου η σάλτσα του απλά δεν υπάρχει χιχι...Καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά! Αυτό είναι χειροβομβίδα, δεν είναι για μένα!χχαχααχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως είναι λάθος οι αναλογίες; το έχει φτιάξει κανείς αυτό; Γιατί το έφτιαξα στη μισή δόση και είναι είναι λύσσα. Δεν τρώγεται από το πολύ αλάτι. Και το κόλιανδρο καλύπτει όλες τις άλλες γεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, γενικα έχει μια πολυ ιδιαιτερη και ιδιαζουσα γεύση, ειναι αλμυρο και αρκετά καυτερό, σου προτεινω να φτιαξεις το δευτερο που ειναι για φαγητο με πιπεριες φλωρινης και νατο το συνδυάσεις με φαγητό και καποιο γαλακτοκομικό (όπως στη συνταγη που εχω βαλει http://oreksinaxeis.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html) η ποσοτητα που μπαινει ειναι μικρή. Μπορεις να τροποποιησεις λιγο τα υλικα αφου το βρηκες πολυ αλμυρο και να βαλεις λιγοτερο αλατι και κολιανδρο...επισης θελει πολυ καλο χτύπημα στο μπλέντερ. Ελπιζω να σε βοηθησα!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις