Falafel με πιτες και sauce γιαουρτιου







Υλικά για falafel :

1/2 κιλό ρεβύθια (1πακέτο) 
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό 
1/4 ματσάκι δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
1κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη αλάτι 
1/2  κ.γ. πάπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μια πρέζα κανέλα και μοσχοκάρυδο 
ελαιόλαδο για τηγάνισμα 

Υλικά για τις πίτες :

400gr περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1,5 κ.γ. αλάτι
1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
230ml χλιαρό νερό

Υλικά για την sauce γιαουρτιού:

1 γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 1/2 μεγάλο λεμόνι
λίγο αλάτι 
1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο


* συνοδευτική σαλάτα (μαρουλάκι, ντομάτα, φρέσκια πιπεριά, αγγουράκι )γενικά ότι σας αρέσει σε σαλάτα.




Εκτέλεση:

για τα falafel:

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια για τουλάχιστον ένα 24ωρο, έπειτα τα σουρώνουμε τα ξεπλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν. 
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το μπέικιν πάουντερ. Στο μείγμα που προκύπτει προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε κλείνουμε με μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον για 1/2 - 1 ώρα. 
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, πλάθουμε σφιχτά στρογγυλά μπαλάκια και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, δεν ανακατεύουμε για να μην διαλυθούν απλά τα γυρίζουμε μια φορά για να πάρουν χρώμα παντού και δεν βάζουμε πάρα πολλά μαζί για τηγάνισμα. Μόλις χρυσαφίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.




*Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε, ψήνουμε στους 180 για 20' περίπου (σε ταψί με χαρτί ψησι΄ματος ή καλά λαδωμένο), γυρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά τα falafel μας.


για τις πίτες:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά, το χλιαρό νερό, και 130γρ περίπου αλεύρι ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο. Μόλις δούμε να σχηματίζονται φουσκαλίτσες προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά 250γρ αλεύρι ζυμώνοντας. Αν στο τέλος το ζυμάρι μας κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο βάζουμε το ζυμαράκι μας το αλείφουμε με το λαδάκι και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Έπειτα σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 8 ίσα κομμάτια. Τα πλάθουμε μπαλάκια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι , σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20'. Ανοίγουμε με πλάστη το κάθε μπαλάκι σε πίτα μεγέθους όσο αυτές για το σουβλάκι και τις αφήνουμε για 5' να ξεκουραστούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μαζί με το άδειο ταψί στους 250 και ψήνουμε για 3-4 λεπτά (μόλις φουσκώσουν τις βγάζουμε) ή σε καυτό τηγάνι αντικολλητικό  γυρνώντας συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι να φουσκώσουν.




*Ενδέχεται πολλές φορές να μην σας φουσκώσει ολόκληρη η πίτα, ή να φουσκώσει μόνο στην μισή μεριά, ή να μην φουσκώσει καθόλου. Δεν πειράζει καθόλου!


για την sauce γιαουρτιού:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το κρεμμυδάκι και το αλάτι και ανακατεύουμε!



Τρόποι σερβιρίσματος :

1. Ανοίγουμε την πίτα σαν θήκη, προσθέτουμε μέσα 2-3 falafel από πάνω βάζουμε sauce γιαουρτιού και τέλος λαχανικά - σαλάτα της αρεσκείας μας. Αν η πίτα μας δεν ανοίγει εύκολα θήκη απλά βάζουμε τα υλικά και την διπλώνουμε στην μέση!




2. Σε πιατέλα βάζουμε τα falafel , τις πίτες κομμένες , σαλάτα της αρεσκείας μας και την sauce γιαουρτιού!





Καλή όρεξη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις