Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

FutoMaki - Ιαπωνική βραδιά


Πριν λίγο καιρό η αδερφή μου και ο καλός της (τρελαμένοι και οι δύο με Ιαπωνία) μας ετοίμασαν μια βραδιά με Ιαπωνικά εδέσματα. 
Ο Παναγιώτης μας υποδέχτηκε με Sake (παραδοσιακό ποτό Ιαπωνίας) 


και μετά έκανε τα δικά του στην κουζίνα...δεν μπορούσα να μείνω φυσικά αμέτοχη,δεν είχα φωτογραφική μηχανή μαζί μου αλλά και το κινητό μια χαρά την έκανε την δουλειά που ήθελα!Φωτογράφησα βήμα βήμα τις συνταγές και θα της αναρτήσω με την πρώτη ευκαιρία. Αφού ετοιμάστηκαν όλα, η βραδιά έκλεισε κάπως έτσι--->(φωτο). 


Όλα ήταν υπέροχα, Γιουλίτσα και Παναγιώτη σας ευχαριστούμε πολύ.

 Η πρώτη συνταγή από τον Παναγιώτη έφτασε με mail και σας την παρουσιάζω.


                                   ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

FUTOMAKI

Υλικά για 1 FutoMaki : 
  • 1 Φύκι για sushi
  • 1 κούπα (περίπου) Ιαπωνικό ρύζι
  • Wasabi (ποσότητα όσο μισό μπιζέλι,ΠΡΟΣΟΧΗ είναι καυτερό δεν γλείφουμε δάχτυλα)
  • αγγούρι σε μπαστουνάκια
  • καβούρι - καβουρόψιχα σε μπαστουνάκια
  • μεμβράνη ή μπαμπού για τύλιγμα sushi

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (συνήθως το βράζουμε με 2 φλ.νερο,μια κουταλιά ξύδι και ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού του γλυκού).Το Ιαπωνικό ρύζι είναι λασπώδες - κολλώδες.

Μέχρι να βράσει το ρύζι κόβουμε το αγγούρι και το καβούρι σε ισομεγέθη μπαστουνάκια.Το καβούρι το έχουμε βράσει πρώτα για 2'-3'.

Στην μεμβράνη για sushi στρώνουμε ένα φύλλο φύκι.

Με το δάχτυλό μας περνάμε μια πάρα πολύ λεπτή στρώση wasabi επάνω στο φύκι. (Προσοχή είναι ΠΟΛΥ καυτερό).

Μόλις βράσει το ρύζι και κρυώσει τόσο ώστε να μπορείτε να το πιάσετε με τα χέρια το απλώνουμε πάνω στο φύκι αφήνοντας μικρό περιθώριο στο πλάι για το τύλιγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβούρι και το αγγούρι κατα μήκος, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση ρύζι απο πάνω.

Προσοχή στο τύλιγμα του φυκιού.Καθώς το τυλίγουμε και κάνουμε μισή περιστροφή, πιέζουμε  καλά ώστε να συμπιεστούν τα υλικά και να κλείσει σωστά το ρολό (όπως στην φωτο).

Τοποθετούμε το ρολό σε πιάτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 15' τουλάχιστον να κρυώσει και να σφίξει.

Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε με καλό μαχαίρι σε ροδέλες.
 Έτοιμο!!



Καλή όρεξη!!!

***Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σε άλλες αναρτήσεις.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Χταπόδι κρασάτο

Γεύση που σε ταξιδεύει!!!




Υλικά:

  • 1 χταπόδι (μεγαλούτσικο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1/4 (ή και λιγότερο) ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας 
  • 2 φύλλα δάφνη
  • πιπέρι
  • νεράκι

Εκτέλεση:

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε το κεφάλι και την κουκούλα.
Το βάζουμε στην χύτρα με 1/4 ποτηριού νερό για να μην κολλήσει και το βράζουμε για 20'.


Ανοίγουμε την χύτρα και σουρώνουμε το χταπόδι (θα πρέπει να έχει πάρει ροζ χρώμα,να έχει μαλακώσει και να έχει βγάλει τα υγρά του).


Το κόβουμε σε κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη.


Στη χύτρα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.


Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χταπόδι.


Αφήνουμε 2' και σβήνουμε με το κρασί.


Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης,πιπέρι και λίγο νεράκι.


Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για 15' μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα του.
Έτοιμο!!



Συνοδέψτε το με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή μακαρόνια ή απλά απολαύστε το μόνο του!


* Ο χρόνος βρασίματος ποικίλει ανάλογα το μέγεθος - πάχος του χταποδιού.



Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Πένες με κάπαρη και μανούρα Σίφνου

Πένες με μυρωδιά από Σίφνο :)




Υλικά:
  • 1 πακέτο πένες
  • 2 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
  • 2-4 κ.σ. κάπαρη
  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
  • 1-2 σφηνάκια λευκό κρασί
  • 2-3 φέτες μανούρι Σίφνου κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο βασιλικό
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι 
  • πιπέρι


Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο  να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την ντομάτα σε κυβάκια και την κάπαρη, αφήνουμε για 2'. 
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον βασιλικό, αλάτι πιπέρι, ζάχαρη και ελάχιστο νεράκι. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 5'. 

Μόλις δέσει η σαλτσούλα προσθέτουμε τις πένες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τι τυράκι σε κύβους ανακατεύουμε,κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε για να μαλακώσει λίγο το τυράκι. 


Έτοιμα!!!

Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Spaghetti all' Amatriciana

Με τον δικό μου τρόπο.....Για αυτούς που αντέχουν τα καυτερά!!!


Υλικά:
1 πακέτο σπαγγέτι
200 γρ. μπέικον 
1 κουτί χυμό ντομάτας
7-10 ντοματίνια
1 μικρό κρεμμύδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
2-3 πιπερίτσες καυτερές - τσίλι
1/2 κούπα πεκορίνο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.Σουρώνουμε.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,κόβουμε το μπέικον σε μικρές λωρίδες,ψιλοκόβουμε τις πιπερίτσες και κόβουμε στην μέση κάθε ντοματίνι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το μπέικον.
Προσθέτουμε τις πιπερίτσες,το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για 2'.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το κρασί και συνεχίζουμε ρίχνοντας το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε την σάλτσα μας να δέσει.

Λίγο πρι να είναι έτοιμη ρίχνουμε στην σάλτσα το πεκορίνο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε 2' και προσθέτουμε στην σάλτσα τα ζυμαρικά (που έχουμε στραγγίσει) ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο.
 Έτοιμο!!!


Καλή όρεξη!!!!

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Τα περάσαμε όμορφα,όμορφα,όμορφα....στην Σίφνο!

Γυρίσαμε,γυρίσαμε δυστυχώς γυρίσαμε...το λέω μέχρι να το πιστέψω.Η Σίφνος ήταν μαγευτική.Διακοπές χαλάρωσης και ξεκούρασης.Μπάνια στις ωραίες παραλίες,φαγητό μέχρι σκασμού και ύπνο βαθύ.Τί καλύτερο!!
Δεν είμαι καλή όμως στις περιγραφές οπότε ας μιλήσουν καλύτερα οι εικόνες και παρακάτω θα γράψω και τις δικές μας πληροφορίες για το νησί.
Αναμένουμε πλέον τον επόμενο προορισμό!








Πληροφοριακά στοιχεία :)


Διαμονή:
Εμείς μείναμε στον Πλατύ Γιαλό στην πανσιόν Φλώρα.Πολύ καλή επιλογή, με την θάλασσα στα πόδια μας κυριολεκτικά.Πεντακάθαρα δωμάτια και η αυλή οικογενειακά όμορφη.Ο γιος της Κας Φλώρας, ο Φραγκίσκος έχει ακριβώς δίπλα στα δωμάτια το La Playa cafe-snacks που μας βόλεψε πάρα πολύ στο θέμα πρωινού. (Η γυναίκα του η Ελευθερία κάνει πολύ ωραία κρέπα σοκολάτα μπισκότο).






Συγκοινωνία:
Ένα σοκ το πάθαμε καθ' οτι δεν είχαμε αμάξι ούτε νοικιάσαμε και τα λεωφορεία τον Ιούνιο έχουν δρομολόγια κάθε 3 ώρες,τον Ιούλιο κάθε 2 και Αύγουστο κάθε 1 ώρα.Το νησί διαθέτει 10 ταξί που εξυπηρετούν πολύ καλά,εμείς τα προτιμήσαμε σε βαθμό να ξέρουμε τα ονόματα των οδηγών στο τέλος.Ο καλύτερος απο όλους ο κύριος Μιχάλης που τον αγκαζάραμε σχεδόν όλες τις ημέρες.45 χρόνια ταξί στην Σίφνο παρακαλώ...με φετιχ φύλλα φασκόμηλου χωμένα στο καλοριφερ του ταξι.Επίσης θα τον δείτε στην καινούρια ταινία του Emir Kusturica "Καλοκαίρι στο Αιγαίο" να παίζει τον οδηγό λεωφορείου που τραυματίζει τον πρωταγωνιστή πελεκάνο.Η ταινία είναι γυρισμένη στην Σίφνο και στην Μήλο.(Μάθαμε οτι ο Κusturirica αγόρασε και σπίτι στην Σίφνο,τόσο του άρεσε).Επανέρχομαι στο θέμα ταξί,οι τιμές είναι απο 10 μέχρι 18 ευρω αναλόγως την διαδρομή.


Wi-Fi:
Στο νησί θα έχετε σχεδόν παντού δωρεάν wi-fi του Δήμου Σίφνου αλλά και σε πολλά μαγαζιά που το έχουν free.






Φαγητό:

Καμάρες--> 
*ψαροταβέρνα "Ο Καπεταν Ανδρέας"

Πλατύς Γιαλός--> 
*ταβέρνα "Το Στέκι" να παραγγείλεται οπωσδήποτε "μαστέλο" και "μπουρεκάκια μελιτζάνας γεμιστά με τοπικά τυριά"
*Mama mia, ιταλικό, υστερεί ελάχιστα σε γεύση απο αυτό της Απολλωνίας αλλά έχει μεγαλύτερες μερίδες,το έχει ο γιος του γνωστού Ιταλού του νησιού

Χρυσοπηγή-παραλία αποκοφτού-->
*ταβέρνα το "Αποκοφτό",οικογενειακά-μαμαδιστικα φαγητά διαλεχτά στην βιτρίνα του μαγαζιού,δοκιμάστε το "μελιτζάνα με κρέας και λιωμένο τυρί" τοπική συνταγή Σίφνου

Απολλωνία-->
*Mama mia,ιταλικό,να δοκιμάσετε και πίτσα και μακαρονάδες αξίζει πραγματικά.
*ταβέρνα "Το κουτούκι του Αποστόλη" μας το πρότειναν πολλοί στο νησί αλλά δεν προλάβαμε να φάμε.

Βαθύ-->
*ταβέρνα "Το Τσικάλι",οι πιο ωραίοι ρεβυθοκεφτέδες,μικροί αλλά πεντανόστιμοι.






Γλυκοπωλεία,ζαχαροπλαστεία,καφέ,ποτό-->

Πλατύς γιαλός 
*κρέπα στην Ελευθερία στο la playa
*τυρόπιτες,κουλουράκια στο παραδοσιακό εργαστήρι στην αρχή του δρόμου της παραλίας του πλατύ γιαλού
*καφέ "Άνεμος"
*ποτό στο πολύ όμορφο και λευκό "Palmira",δοκιμάστε το ομώνυμο κοκτέιλ πολύ δροσερό

Κάστρο
*ποτό στο "Kavos Sunrise",χειροποίητο μαγαζί στην κυριολεξία από ένα τύπο τρελαμένο με την Κούβα, έχει φτιάξει το μαγαζί κομμάτι κομμάτι από υλικά που βρίσκει (τον Αύγουστο γίνεται χαμός).Έχει το ποτό 5 ευρώ και σε κερνάει στο τέλος σφηνάκια τεκίλα. η μουσική ίδια καιρό τώρα ύμνοι στον Τσε,μόνο που κλείνει απότομα όταν χτυπάει το τηλέφωνο γιατί δεν ακούει :))
*καφέ,κρέπα αλλά και ποτό στο "Dolci",λευκό με χρωματιστές πινελιές σε αξεσουαρ..πολύ όμορφο..είναι στην στάση των λεωφορείων

Φάρος
*καφέ και γρήγορο φαγητό στην "Γοργόνα" παραλία Φάρου

Αρτεμώνας
*ζαχαροπλαστείο-γλυκοπωλείο "Ο Γρηγόρης" προτιμήστε κουλουράκια και κουλουράκια γλυκάνισου Σίφνου
*γλυκοπωλείο-ζαχαροπλαστείο "Θεοδώρου" προτιμήστε αμυγδαλωτά και παστέλια

Απολλωνία
*καφέ στο "Παραδοσιακό καφενείο Δρακάκης", τιμές ασύλληπτες
*γλυκοπωλείο "Οι Τρεις Ξανθοί Άγγελοι" προτιμήστε λουκουμάδες με παγωτο (απο τις 20:00 και μετά) και σοκολατίνα (παράξενη)
*ποτό στην "Αργώ"
*γλυκοπωλείο "Vegera" πολλά ακούσαμε λίγα φάγαμε,δεν το προτείνω

Καμάρες
*καφέ-κρέπα στο "Cafe Stavros"






Παραλίες:

Αποκοφτό-Χρυσοπηγή , για εμάς η καλύτερων όλων του νησιού,αμμουδιά

Πλατύς Γιαλός ,αμμουδιά

Φάρος, φασολού

Βαθύ
Καμάρες,περπατάς περπατάς,περπατάς,περπατάς,,,keep walking






Βόλτες

*Από Χρυσοπηγή για Φάρο,ωραίο μονοπάτι,καταπληκτική θέα

*Περιφερειακό μονοπάτι Κάστρου που μπάινει και μέσα στον οικισμό,σοκάκια,στενά,καμάρες,διάσπαρτα αρχαία ευρήματα ενσωματωμένα στον οικισμό,καταπληκτική θέα,βλέπει Σεράλια και το εκκλησάκι των Επταμαρτύρων.

*Από Αρτεμώνα στην αφετηρία των λεοφωρείων,λευκα σοκάκια,γλυκοπωλεία,λουλούδια,περνάς μέσα από το Άνω Πετάλι,ωραία θέα στην χώρα και καταλήγεις στην καρδιά της Απολλωνίας,υπέροχη διαδρομή.

*Καταβατή μέσα από τον πεζόδρομο φτάνεις Απολλωνία






Παραδοσιακά προιόντα

*Στην Απολλωνία στο "Σταυρί" θα βρείτε,κάπαρη,μανούρα,ξινομυζήθρα,ρίγανη κ.α.

*Εργαστήρια κεραμικής...παντού..θα βρείτε αξιόλογα προιόντα τέχνης...εμείς ψωνίσαμε από Πλατυ Γιαλό..αν μπορούσα να την κουβαλήσω θα έπαιρνα μια γάστρα είχαν τέλειες


Αξίζει να επισκεφθεί κανείς

*Την Μυκηναική Ακρόπολη του Αγ.Ανδρέα, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού,πηγαίνεις μόνο με αμάξι ή ταξι.Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που εγκαινιάστηκε φέτος (είχαμε την τύχη να πάμε την Τρίτη που είχαν απεργία όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι,γκαντεμια,ξαναπήγαμε όμως.Η θέα κόβει την ανάσα.

*Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, στο Κάστρο.Δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω εργασιών :(






Αυτά λοιπόν από την όμορφη Σίφνο...τα περάσαμε όμορφα,όμορφα,όμορφα...αν θυμηθώ κάτι άλλο θα κάνω update...


Ευχαριστώ τον Aiolo για τις ωραίες φωτογραφίες :*



Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Το παρόν χορηγείται μονο με αδεια

Δοκιμάσαμε

Related Posts with Thumbnails